Welkom op de website van de PKN Niekerk Oldekerk Faan Enumatil

Bij de diensten Bij de diensten

Lezingen op de zondagen in maart/april
31 maart: Ruth 2: 8-19
7 april: Lucas 1: 46-55
14 april: Mattheüs 15: 21-28
21 april: Lucas 24: 1-12
28 april: (kinderdienst)

40dagenproject halverwege

Op het moment dat dit kerkblad uitkomt zijn er 3 zondagen in de 40dagentijd geweest. Er zijn vaste elementen en momenten in deze diensten, namelijk de verschillende fragmenten van het hongerdoek die bij het betreffende Bijbelverhaal passen. Maar ook: de prachtige vormgeving (een ‘bolvorm’ die zich steeds verder ontvouwt) van de liturgische schikking die thematisch ook heel goed aansluit. Hetzelfde geldt van het projectlied. En bijzonder zijn ook dit jaar weer de wekelijkse bijdragen van gemeenteleden. Jaap en Janke Wieringa vertelden over de waarde van het gebed en hun eigen ‘gebedspraktijk’. Marijn van Vliet vertelde over de werksituatie op de Rebound(school) in Groningen waar zij werkt. En op zondag 24 maart gaat/ging mevr. E. Jager-Teeninga in op het thema ‘Bevrijdingsfeest!?’ en haar herinneringen aan de bevrijding in 1945.

Ook op de 4 resterende zondagen (tot en met Eerste Paasdag) staan nog een aantal ‘sprekers’ gepland. Bij het doornemen van het 40-dagenkalendertje komt u de namen vanzelf tegen.

Paascyclus

De meest intensieve periode van het kerkelijk jaar is -althans in mijn beleving- de Paascyclus. Onder de Paascyclus verstaan we de ene doorlopende dienst van Witte Donderdag, Goede Vrijdag en de Paaswake. Het zijn dus geen 3 afzonderlijke diensten, maar een doorlopend geheel. Enkele bijzonderheden licht ik er uit. Op Witte Donderdag -en eveneens tijdens de Paaswake- werkt het Simchakoor o.l.v. Robert Koolstra mee. Op Witte Donderdag wordt het avondmaal gevierd. Goede Vrijdag wordt in de Ichthuskerk gehouden.
Middels de beamer kunnen een aantal schilderijen en kunstwerken vertoond worden. Bij Goede Vrijdag is vooral gezocht naar de rol van vrouwen in het lijdensverhaal van Jezus (dit in aansluiting bij het hongerdoek waarin ook vrouwen in meerderheid staan afgebeeld). Op Goede Vrijdag is er ruimte voor een kruismeditatie (het leggen van een bloem aan de voet van het kruis). Tijdens de Paaswake wordt de ‘Lof van het Licht’ gezongen, de nieuwe grote Paaskaars binnengedragen en een aantal keren worden de kleine kaarsjes aangestoken en geven we het licht aan elkaar door; ook bewegen we ons naar het doopvont voor de doopgedachtenis; en vandaar gaat het naar de Tafel met daarop allerlei lekkernijen. Tast toe, want de vasten zijn dan voorbij.
Je hebt altijd doorgewinterde Paascyclusbezoekers voor wie dit het hoogtepunt van het (kerkelijk) jaar is. Maar we begroeten ook graag mensen die het misschien nog nooit (in z’n geheel) hebben meegemaakt. Probeer het eens. Want het is een bijzondere ervaring om het lijden van Jezus en de doorbraak van Licht en Leven op deze wijze intensief mee te maken.

Eerste Paasdag

Aan het begin van de Paasdienst kunnen de 40dagenspaardoosjes worden ingeleverd. Daarna begint hopelijk een vrolijke en opgewekte kerkdienst. De lezing is Lucas 24: 1-12. Enkele vrouwen bezoeken het graf van Jezus. Daar ondergaan zij een heel bijzondere ervaring en gewaarwording. Ze vertellen aan de leerlingen wat haast niet onder woorden gebracht kan worden. Hoe zullen die reageren? Hoe vatten zij (en wij) dit nieuws op? Als ‘nepnieuws, kletspraat of als Goede Boodschap? Het is en blijft spannend, ook voor onszelf. Kunnen wij met de Paasboodschap uit de voeten?

Een herhaalde oproep… (slotzondag 7 juli)
In de vorige Kerksein stond een oproep voor 7 juli. Dat is de slotzondag. De ‘start- en slotcommissie (S & S) kijkt al vooruit naar de invulling van die zondag. Wij hebben gekozen voor het thema: ‘Een lied dat je raakt…’. Van mensen hoor ik wel eens dat een bepaald lied hen nog meer raakt dan bijvoorbeeld een (bijbel)tekst of preek.
Vandaar de volgende oproep: U, jij, jullie krijgen de kans om 1 lied uit te zoeken, waar je iets mee hebt: een lievelingslied, een troostlied, een lied qua tekst en/of melodie; kortom: een lied dat je raakt of dat je ooit geraakt heeft. En het ‘verhaal’ dat daar achter zit kan (hoeft niet!) kort verteld worden. Of door u/jou. Of door de dominee. Of nog anderszins.
Ik eindigde dat artikel in de vorige Kerksein met de volgende opmerking: ‘als dit goed loopt, dan worden er misschien wel meer liederen genoemd dan we in de slotdienst van 7 juli een plek kunnen geven. In dat geval wordt er een reservelijst aangelegd.
Tot nu toe is er nog geen reactie binnengekomen…. Vandaar deze herhaalde oproep. Dus: is er een lied dat je raakt…, laat het weten! Contactgegevens in kerksein.

namens de S & S-commissie, ds. Wybe Feenstra

datum en tijdstip 28-04-2019 om 10:30