PKN
Welkom op de website van de Prot. Gemeente Niekerk-Oldekerk-Faan-Enumatil
 
Taizé viering Liudgerkerk Niekerk 2 februari 2020 Taizé viering Liudgerkerk Niekerk 2 februari 2020

Achtergrond van de gemeenschap van Taizé

Taizé is een klein dorpje in Bourgondië (Frankrijk), niet ver van de beroemde stad Cluny. Daar kocht de Zwitser Roger Schutz en 1940 een huis waar hij mensen, voornamelijk Joden, opving die het oorlogsgeweld trachtten te ontvluchten.

In 1942 moest hij voor de nazi’s vluchten en keerde hij naar Zwitserland terug. Maar in 1944 ging hij opnieuw naar Taizé, waar hij zich deze keer toelegde op de verzorging van Duitse krijgsgevangenen en de opvang van oorlogsweeskinderen.

Frère (broeder) Roger, zoals Roger Schutz  gewoonlijk werd genoemd, was er sinds zijn jeugd van overtuigd dat een gemeenschappelijk leven een signaal kan zijn dat God liefde is, en alleen liefde. Nadat hij twee jaar alleen in Taizé had gewerkt, sloten zich enkele broeders bij hem aan. In 1949 legden de eerste zeven broeders de kloostergeloften af. Centraal staat daarin de boodschap van naastenliefde en barmhartigheid en hoe je die gestalte kunt geven in het leven van alledag.

Sinds die tijd is de gemeenschap van Taizé steeds verder gegroeid. Overal ter wereld zijn gemeenschappen ontstaan die leven en werken naar het voorbeeld van de communiteit van Taizé. Elk jaar gaan tienduizenden mensen, vooral jongeren, naar Taizé om inspiratie te zoeken voor hun geloof. Ze doen mee aan gespreksgroepen en de liturgische vieringen. De liturgie zoals die in Taizé wordt gebruikt, heeft navolging gekregen op tal van plaatsen in de wereld, ook in Nederland.

 
terug
 
 

Inloggen


AFGELAST - Inloop in de Zaaier
datum en tijdstip 14-04-2021 om 10:00
meer details

Online kerkdienst Ichthuskerk - Doopdienst
datum en tijdstip 18-04-2021 om 09:30

  meer details

Online Kerkdienst Ichthuskerk
datum en tijdstip 25-04-2021 om 09:30

  meer details

Kopij inleveren Kerksein (mei-nummer)
datum en tijdstip 29-04-2021 om
meer details

Oud papier
datum en tijdstip 01-05-2021 om 09:00
meer details

Verschijning Kerksein mei 2021
datum en tijdstip 05-05-2021 om 18:30
meer details

 
Inloggen voor leden
Om toegang te krijgen tot "kerksein digitaal" dient u als lid in te loggen.
Inloggegevens kunt u aanvragen bij dhr. H. Agema. Vervolgens kunt u inloggen en verschijnt het menu "kerksein digitaal" in het menu aan de linker kant.
 
Contact website
Heeft u vragen of suggesties betreffende de website, klik dan op onderstaande afbeelding en stuur een e-mail:

 

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.